ROSTLINNÝ SVĚT
V máji sbíráme kvetoucí lodyhy v listnatých lesích, hlavně bukových
V máji sbíráme kvetoucí lodyhy v listnatých lesích, hlavně bukových. Má přeslenité lístky, bíle kvete a celá rostlina voní po kumarinu.
V malých dávkách působí uklidňujícím způsobem na žlučník, játra, pokporuje spánek. Větší dávky vyvolávají bolesti hlavy.
Obsahuje třísloviny, glykosidy, hřčinu a kumarin.
Připravuje se tradičně s bílým vínem jako májová bowle, napomáhá dobrému trávení.
Mařinkové mléko
Ingredience:
...několik čerstvých nebo suchých lodyh mařinky
...1l mléka
...med (podle chuti)
Příprava:
Lodyhy máčíme v mléce oslazeném medem několi hodin nebo přes noc.
Podáváme vyhlazené.
Mařinkové víno
Ingredience:
...svazeček mařinky
...1l bílého vína
Příprava:
Svazeček čerstvé mařinky máčíme 10 hodin v bílém víně. Pak vyjmeme.
Pijeme dobře vychlazené
Mařinkový pudink
Ingredience:
...několik lodyh mařinky
...0,5l mléka
...pudinkový prášek
Příprava:
Vaříme z mléka, ve kterém jsme přes noc máčeli několi lodyh mařinky. Pak mléko scedíme a podle návodu zahustíme práškem na vanilkový pudink.
UPOZORNĚNÍ!!!
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz
|