Italský masový koláčVrstvený masový koláč - hovězí s rajčaty a česnekem, špenát s třemi druhy sýrů, navrch s listovým těstemČas přípravy: 90 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 1642 / 1 porce Kalorie: 209 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Hovězí mleté maso: 1000 g Špenát: 620 g (listy nakrájené nadrobno) Listové těsto: 11 ks (plátky) Rajčata konzervovaná: 400 g (mletá) Vejce: 2 ks (rozšlehaná) Sýr čedar: 100 g (strouhaný) Sýr Ementál: 100 g (strouhaný) Sýr tavený: 100 g (plnotučný) Máslo: 90 g (z toho 60 g na rozehřátí+30 g do masové směsi) Protlak rajčatový: 2 polévkové lžíce Česnek: 1 ks (2 stroužky utřené) Mouka hladká: 1 polévková lžíce Cukr: 1 kávová lžička Sůl Pepř Potřebujete náčiní: Velký kastrol Trouba Mísa žáruvzdorná zapékací velká |
Postup přípravy: Krok 1: Příprava masové vrstvy: v kastrolu rozehřejeme máslo a vložíme mleté maso, které asi 15 minut opékáme. Krok 2: Přisypeme mouku a dále mícháme, po chvíli přidáme rajčata, rajský protlak, cukr, česnek, pepř a posolíme. Krok 3: Masovou směs dobře promícháme se všemi přísadami a za občasného míchání dusíme asi 40 minut. Krok 4: Příprava špenátové vrstvy:čerstvě omytý nakrájený špenát dáme do kastrolu a mícháme, dokud listy nepovadnou (vodu nepřidáváme).Poté osušíme a smícháme s čedarem, ementálem, taveným sýrem a vejci. Směs dosolíme, případně opepříme. Krok 5: Do zapékací mísy vložíme vrstvu masové náplně, na kterou navrstvíme špenát se sýrem. Celý povrch pečlivě překryjeme plátky listového těsta, které můžeme dle své fantazie přes sebe ozdobně navrstvit. Krok 6: Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova.Křupavé porce koláče podáváme teplé. |